TAN 1

TAN 1 op 21 juli 2018

test d'aptitude naturelle - test natuurlijke aanleg

VOLZETLocatie: Barelstraat 13, 9880 Aalter


Het tijdstip waarop je wordt verwacht is 8u30.

Vergeet het inentingboekje niet mee te brengen.

Je hond moet tussen de 6 en 48 maanden oud zijn om te mogen deelnemen.

De volgorde van TAN's wordt bepaald door loting.

Er zijn voor deze TAN 10 deelnemende Vizsla's.

Info over wat TAN juist inhoudt alsook het TANreglement lees je onder de affiche.

Elk lid is verantwoordelijk voor zijn/haar Vizsla. BMVC adviseert u om een familiale verzekering af te sluiten.

BMVC is niet verantwoordelijk voor letsels, diefstal, schade, claims, GAS-boetes enz. ....

Contactnr. : 0488576205


Het was een heerlijke editie!

Dank aan alle fijne deelnemers, dank aan al mijn bestuursleden voor hun inzet om dit mogelijk te maken, dank aan Frans en zijn vrouw voor hun gastvrije ontvangst, dank aam Max en Hugo om alles op een deskundige, geduldige en leerrijke wijze te leiden op het veld.


FOTO'S BEKIJKEN


Wens je uw jonge hond een TAN laten doen?

De TAN is een basistest die geen training vraagt, dit wil echter niet zeggen dat je uw hond niet moet voorbereiden.

4 Specifieke punten zijn noodzakelijk om deze test te bekomen.


MENTAAL GOED EVENWICHT

Want waarom dient een hond die niet in een samenleving kan leven?

Daarom moet uw hond een evenwichtig karakter vertonen, zich zonder angst laten betasten door een keurder die zijn chip naziet en vooral zicht niet agressief gedraagt ten opzichte van andere aanwezige honden.  Kort omschreven, een hond die zich goed voelt, wat uiteindelijk gemakkelijk moet te bereiken zijn met uw vizsla.  Als uw hond bij jou thuis leeft, en zich goed voelt in zijn vel, moet hij geen specifieke voorbereiding krijgen.


JACHTINSTINCT

Is een heel belangrijk punt voor de TAN.

De hond moet aanvoelen dat hij daar is om vogels te vinden ook al is zijn loopgang ongeordend en niet methodisch.  Voorafgaand aan de TAN breng je uw vizsla best af en toe naar een veld met natuurlijk wild of vogels.  Dit kan reeds gedaan worden of jonge leeftijd.

Als je uw vizsla regelmatig vogels laat zien of ruiken kan je de passie tot jacht aanmoedigen of toch zeker je hond veel goesting doen krijgen om het wild te vinden.

Het is veel gemakkelijker om een gepassioneerde hond af te richten die geinteresseerd is in vogels en wild dan een hond die niet geinteresseerd is.  Of meer zelfs en vaststellen dat je hond er bang van is...

Het is vooral hier dat je tussenkomst belangrijk is, niet met je hondje veel te vlug op te leren en lange trainingen te doen, maar vooral om hem regelmatig kennis te laten maken met vliegende vogels, zodat hij ze niet kan pakken, wat heel belangrijk is voor zijn toekomstig 'voorstaan'.

Je zal met veel plezier vaststellen dat je leerling, die bij de eerste  keer zich afvroeg wat hij hier kwam doen, zich nu vrolijk kwispelend opstelt vanaf het moment dat je uw trainingsmateriaal neemt.  Hierbij vraagt de hond eigenlijk om losgelaten te worden op een terrein waar hij volop kan lopen op zoek naar vogels.

Hier heb je ZELF zijn jachtinstinct opgewekt.


VOORSTAAN

Dit is de belangrijkste eigenschap van een hond uit groep 7  'voorstaande honden'  en waarvoor hij reeds jaren geselectioneerd werd.  Als amateurs raken we echt in de ban als we onze hond de juiste wind zien pakken met de neus in de lucht en de verwaaiing op te vangen om vervolgens stil te staan een paar meter voor het wild die nog niet zichtbaar is. 

Voor de TAN is een echte 'pose d'arrêt' of voorstaan vereist en dit dan vooral op de neus en niet op het zicht.  Dit wil dus zeggen dat je hond gaat voorstaan op de geur en niet op een vogel die hij gezien heeft.  Daarom is het heel belangrijk dat je uw hond vliegende vogels getoond hebt waardoor hij vlug begrijpt dat hij ze niet kan pakken.

Door je hond met deze omstandigheden een paar keer te confronteren, zal hij meer en meer voorzichtig worden, en zal hij begrijpen dat het tot niets dient om zich zenuwachtig te maken en dat hij de vogel vooral voorzichtig moet benaderen.


HET SCHOT

Dit is het laatste belangrijk punt die je heel geleidelijk aan moet introduceren.

Indien je nog een andere hond hebt die schotvast is, kan je hem gerust meenemen want zijn gedrag op het moment van het schot kan enkel een goed voorbeeld zijn voor het onervaren hondje.  Om je hond schotvast te krijgen mag je vooral de fout niet maken om hem mee te nemen naar een vuurwerk. Als je een gevoelige vizsla hebt, zal je hem vooral bang maken en dit zal moeilijk overgaan.


Zoals je kan vaststellen is de TAN een basistest.


Tony Destorme – commissie show-en veldwerk


Voor het TAN-reglement klik je HIER.


Otterstraat 12

2300 Turnhout

info@magyarvizsla.be

Copyright by BMVC All Rights Reserved